murder car weapon
murder weapon
robot weapon
airplane bridge weapon machine
murder blood law weapon

Weapon of brown wood with long spatulate blade edged with twenty four shark teeth inserted in a groove. Each tooth secured by two pegs and small wedges. Perforated hole near the end of the handle. Made by Hawaiians.

weapon teeth

Weapon holder, Anishinabe/Ojibwa [Chippewa], Leather, glass beads, cotton, ceramic button, ca. 1825 to 1860

weapon
weapon egyptian
murder weapon death

Het klimaat van geweld in Japan bereikte in oktober 1960 een hoogtepunt met de moord op Inejiro Asanuma, voorzitter van de Japanse Socialistische Partij, tijdens een openbaar debat tussen de drie grootste Japanse politieke partijen in de Hibiya-hal te Tokyo. Hier steekt de 17-jarige dader, de ultrarechtse student Otoya Yamagutsji, voor de derde maal toe.

De dood was vorige week in Japan hoofdrolspeler in een televisiedrama. Onder het oog van de TV-camera’s waren vrijwel alle Japanse toppolitici bijeen op hetzelfde podium in de Hibiya-hal te Tokyo. De conservatieve premier Hayato Ikeda was er, de leider van de sociaal democraten Suejiro Nisjio en ook de voorzitter van de Socialistische Partij, Inejiro Asanuma. Ze waren bijeengekomen om in het openbaar te debatteren en daarmee de campagne te openen voor de verkiezingen van volgende maand.
De eerste spreker was de logge Asanuma, die zich even voor drie uur ’s middags op het spreekgestoelte hees en met zware, schorre stem de aanval inzette op het veelbesproken veiligheidsverdrag met de Verenigde Staten. Activisten van een door de nazis geïnspireerde groep die zich de Partij van de Grote Japanse Patriotten noemen overspoelden de hal met pamfletten en schreeuwden: 'Rot op, communist' en 'Banzai de Verenigde Staten'. Asanuma negeerde hen. Terwijl hij sprak, sprong plotseling een jonge man op het podium. Hij droeg laarzen, een zwart studentenuniform met hoge kraag en een dik jasje. Hij omklemde een lichtgebogen zwaard met een bajonetachtig blad, ongeveer 30 cm lang. Toen Asanuma de op hem toe springende jongeman in het oog kreeg, hief hij zijn linkerhand op, in een zegenend gebaar bijna. Toen hij zijn hoofd omdraaide en het zwaard zag, gingen zijn ogen wijd open en zakte zijn mond open van afschuw. Terwijl hij het zwaard in samoerai-stijl met twee handen vasthield, ramde de jongeman als een rugby speler op Asanuma in en dreef het blad diep in diens kolossale lichaam. Het wapen doorboorde de onderbuik en de lever. Door de dreunende botsing vlogen Asanumas aantekeningen door de lucht en verloor de student zijn bril. Als in een macabere dans vielen de stervende politicus en zijn jeugdige moordenaar vervolgens uiteen. De attente TV-camera legde het vast. Asanuma struikelde, zijn grote gezicht in doodsstrijd vertrokken. De jongeman draaide zich bliksemsnel om, greep het zwaard wat beter vast en dreef het opnieuw in Asanumas linkerzijde. Terwijl ontzette omstaanders de moordenaar vastgrepen, wankelde Asanuma en zakte vervolgens ineen. In allerijl werd hij in een politiewagen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerd, maar bij aankomst bleek hij reeds overleden.
De ironie wil dat Asanuma zelf in grote mate verantwoordelijk was voor de sfeer van geweld die de Japanse politiek de laatste tijd kenmerkt. Asanuma was een ophitser die nooit moe werd Rood-China op te hemelen of de Verenigde Staten 'de gemeenschappelijke vijand van China en Japan' te noemen. Hij was het die de slange dansdemonstraties organiseerde die afgelopen juni president Eisenhowers bezoek aan Japan verhinderden. Sindsdien pleegden fanatici moordaanslagen op oud-premier Nobusuke Kisji en op de socialist Jotaro Kawakami. Dit weerhield de socialisten er niet van nieuwe gewelddadige demonstraties op touw te zetten. Met de kreet 'Weg met lkeda' vielen linkse studenten van de 'Zengakuren' de politie barricades bij het parlementsgebouw aan en begonnen hun rituele slangedans voor het officiële verblijf van de premier.
Op het hoofdbureau van politie maakte de moordenaar zich bedaard bekend als Otoya Yamagutsji, zeventien jaar oud. Hij vertelde de rechercheurs dat het hem alleen maar speet dat hij behalve Asanuma niet ook de communist Sanzo Nosaka had gedood en de voorzitter van de Japanse onderwijzersunie, Takesji Kobayasji. Dat was namelijk zijn plan geweest. Het zwaard, zo legde hij uit, was een 'wakizasji'. het wapen dat door de samoerai werd gevoerd tot 1876, toen de regering het dragen ervan verbood. Hij had het een week tevoren gevonden op de bodem van zijn vaders kast. De vader van de moordenaar, kolonel Sjimpei Yamagutsji, nam ontslag uit het leger, maar verdedigde zijn zoon met de woorden: 'Een rechts radicaal is beter dan een links radicaal.' Bin Akao, de leider van de Partij van de Grote Japanse Patriotten en een groot vereerder van Hitler, prees de jonge Yamagutsji als 'een toonbeeld van Japanse deugd' en noemde Asanuma's dood een 'door de hemel gezonden straf'. Honderden rouwenden brandden wierook voor een schrijn die was opgesteld op de binnenplaats van Asanuma's woning in Tokyo, en de socialisten hopen openlijk dat deze moord hun bij de verkiezingen stemmen zal opleveren. Ondanks alle voordelen van een democratische regering, het laagste percentage analfabeten in Azië en de snelstgroeiende economie ter wereld lijkt Japan vaak nog een natie die met één been in een verleden vol fanatisme staat. De belangrijkste zorg van verantwoordelijke Japanners is dat de moord op Asanuma slechts de eerste zal blijken in een nieuwe golf van politieke moorden in een land waar politieke aanslagen voor de oorlog bijna een traditie waren.

(Uit 'Time' van 24 oktober 1960)

murder death weapon
baby weapon
murder weapon stone
3robi thankyou weapon
fight picturebookpages weapon tea fox